2015. április 21., kedd

Szótárazás a középfokú angol nyelvvizsgán

"Szótárazni mindenki tud, nem? Csak egyszerűen begépeled a keresett szót, megnyomod az entert, aztán a program kidobja a fordítást. Beírod a legelső szót, azt' jól van." Aha, persze :D De jó is lenne, ha használhatnál valamilyen digitális szótárt a nyelvvizsgán, de akkor már ott a google fordító, meg az egész online világ, és hopp, már nem is te végzed a munkát. Igényes vagy magadra? Akkor a nyelvvizsgára való felkészülésedben még véletlen se használd a google fordítót. 


Hányszor próbálkoztak nálam diákok azzal, hogy a fordítóprogram segítségével megírt angol fogalmazásokat adtak be. Azt hitték, nem szúrom ki :D Borzalmasan igénytelen egymás után rakott szavak alkották az irományt, ráadásul így nem is fejlődött az íráskészségük, max a gépíráskészségük. Pedig ha egy jó szótárral ültek volna neki a feladatnak, biztosan többet profitáltak volna belőle és nem húztam volna át az egész munkájukat egyetlen piros vonallal.

Van olyan nyelvvizsga, ahol még lehet szótárt használni. Ez nagyon sok tanulónak biztonságot adhat, de csak akkor, ha a megfelelő szótárt használják a megfelelő módon. Ha a szüleid is beszélnek angolul, akkor minden bizonnyal az ő szótárukat használod. Megmondom, ez miért nem jó. Az ő idejükben egészen más volt a szóhasználat, a kifejezések és a technológia. Nem volt még internet, fejletlenebb volt a technológia és a tudományok is, ráadásul más kifejezéseket használtak a baráti beszélgetésekben is. Ha angolról magyarra fordítasz, előfordulhat, hogy egy ilyen kategóriába tartozó szót nem értesz, és bár megtalálod a régi "Országh-szótárban", mégis súlyosan melléfordítasz, mert mára már egészen mást jelent az a szó.

Felejtsd el a kis méretű szótárt, az maximum a turistáknak elég, egy nyelvvizsgán kiröhögnek vele. Hozzá ne nyúlj a hypermarketekben olcsón megvehető, igénytelen, vastag papírra nyomtatott rettenetekhez. "Hát de olcsó, és a szótár az csak szótár, nem?" NEM! Egy igényes szótár, mint például az Akadémia Kiadó vagy a Lázár-Varga angol-magyar / magyar - angol szótárja sokkal pontosabb fordítást eredményezhet, főleg, ha tudod is használni őket. A "közepes" verzió pont jó lesz az angol nyelvvizsgára.

A legnagyobb problémát abban látom, hogy sokan még a szótár használatával sincsenek tisztában. Egyrészt nem tudják, hogy ABC alapon épül fel, ráadásul egy betűn belül azt sem tudják, hol keressék a szót, és hosszú perceket töltenek el egyetlen szó megtalálásával. Ha te is ilyen szótárazó vagy, két dolgot tehetsz:
  1. hagyod a francba az egészet és olyan nyelvvizsgát választasz, ahol nem lehet szótárat használni, vagy  
  2.  ráfordítasz egy kis időt és begyakorlod a helyes szótárhasználati technikát. 
Nekünk általános iskola alsó tagozatában a magyar tanárunk elég alaposan megtanította, hogyan keressünk a helyesírási szótárban. Minden órát egy versennyel indított, megadott 3 szót, majd bizonyos infókat kellett róluk kigyűjteni, és a leggyorsabb nyert. Így a mai napig nagyon könnyen forgatom az írott szótárt is, és különféle praktikákat tanítok a diákjaimnak is. Például, hogy vizsga előtt címkézzék be a betűk kezdeténél a szótárt, így rögtön a C-hez, V-hez, stb ugorhatnak. Aztán megtanulhatod még a szófajokat és azok rövidítést, mert lehet, hogy ezekkel sem vagy tisztában, pedig szótárazásnál alap, hogy nem a főnevet nézed, amikor igére van szükséged - ezek két külön szócikkben jelennek meg ugyanis.

És akkor még nem is beszéltünk a kétnyelvű szótárakról, amik a keresett szó definícióját adják meg. Vannak kifejezetten nyelvtanulóknak és vizsgázóknak kifejlesztett szótárak, amikben például levélsablonok is megtalálhatóak. Hülye lennék nem elvinni a nyelvvizsgára egy ilyet :D Az Oxford, a Longman, a Cambridge, a MacMillan és a Collins Cobuild kiadók egynyelvű szótárjaiban bátran megbízhattok. Érdemes egyszer kipróbálni, hátha megszereted.

További feladattípusokért kattints:

Angolról magyarra fordítás
Olvasott szövegértés
Az 50 kérdéses teszt
Hallott szövegértés feladat
Szituációs feladat
A személyes interjú
Képleírás

Nézz fel a Facebook oldalra is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése