2015. április 14., kedd

A rettegett multiple choice test - azaz 50 kérdés 30 perc alatt

A tesztfeladat, vagy más néven nyelvismereti feladatsor az Origó írásbeli nyelvvizsga legelső és egyben legstresszesebb része. 30 perc alatt kell 50 tesztkérdést megoldani és átmásolni a vizsgalapra. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 1 perc áll rendelkezésedre egy kérdés megválaszolására. Mégis hogyan lehet ezt minimum 60%-ra teljesíteni? Na nem úgy, hogy minden kérdést alaposan megrágsz. Íme néhány tipp. 


Először a rossz hírrel kezdem. Sokat kell gyakorolnod, hogy rutint szerezz. Ugyanis rengeteg visszatérő kérdés van, amit persze más szavakkal fogalmaznak meg, de ha eleget gyakoroltál, rájössz azonnal a turpisságra. Rengeteg gyakorló könyv létezik, vannak nyelvtani és szókincs témára külön lebontott tesztek is. (Horváth Miklós nevéhez több tematikus tesztgyűjtemény is fűződik.)

Amikor gyakorolsz és hibázol, addig ne nyugodj meg, míg rá nem jössz, miért az a megoldás, amit a könyv ír. Sajnos ezeket a magyarázatokat egyik könyvben sem találod meg, de jó esetben az előtte összegyűjtött okosságokban megtalálod, amit keresel. Ha rájöttél, írd ki ezt a jelenséget magadnak és a nap végén nézd át még egyszer a hibalistádat. Máris megtanultál egy csomó mindent.

Négy válasz alapos megfontolásával nagyon nehéz kevesebb, mint egy perc alatt megoldani egy tesztkérdést. Ezért két opciót javaslok. Először próbáld meg, hogy meg sem nézed a 4 opciót és megpróbálod te megoldani a hiányzó részt. Ha az általad gondolt megoldás szerepel a felkínált válaszok közt, akkor valószínűleg az a helyes válasz. Ha nem megy, gyorsan fusd át a 4 lehetőséget és kettőt azonnal zárj ki. Így már csak a maradékon kell végigfuttatnod a tanultakat a fejedben. Ez a kizárásos technika.

Persze van olyan, hogy hirtelen ezzel sem megy. Azonnal ugorj tovább, ne elmélkedj, ne bosszankodj, hanem menj biztosra. Jelöld meg magadnak a lapon, hogy hova kell még visszatérned, és miután megoldottad a többit, térj vissza. Ha halvány lila fogalmad sincsen, még mindig ott egy lehetőség a kezedben és betippelheted. De az ég szerelmére, a vizsgalapon ne hagyj üresen semmit! Ez a legnagyobb hülyeség, amit vizsgázó elkövethet. Minden helyre írj egy betűt, hátha bejön :D

Azt is vedd figyelembe azért, ha a gyakorlásod során egyfolytában jóval 60% alatt teljesítesz a tesztfeladatokban, még nem érett meg az idő arra, hogy ezzel foglalkozz. Más módon kell elmélyítened a tudást, és hidd el, később meghozza majd ez is az eredményét.

További feladattípusokért kattints:

Angolról magyarra fordítás
Szótárazás
Olvasott szövegértés
Hallott szövegértés feladat
Szituációs feladat
A személyes interjú
Képleírás

Nézz fel a Facebook oldalra is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése