2015. május 26., kedd

Kezdd el ma!

Még mindig nem képezi a napi rutinod részét az angolozás? Ha az Internet a mindened, ne a könyveket bújd, hanem tégy magadévá egy-két ötletet és használd őket minden nap. Napi fél óráról van szó, nem többről!


1. Ha nyelvvizsgára készülsz, íme egy hasznos tipp. Fordíts le minden nap egy apró hírt, mondjuk a CNN-ről vagy a BBC-ről. Miután ezt megtetted, ne feledd el átolvasni a magyar fordítást, és csiszolj rajta, hogy minél szebb legyen. Majd olvasd el megint angolul. Ha gondod támadna a kiejtéssel, akár bemásolhatod a Google Translate-be is, ami kimondja neked. Ezután olvasd fel hangosan te is angolul, ezzel a kiejtésedet is csiszolhatod. Tedd ezt meg minden nap, és 2 készséged is rohamosan fog fejlődni!

2. Ha gondod van a helyesírással (valljuk be, az angol helyesírással szinte mindenkinek akad gondja), itt egy érdekes módszer a gyakorlásra. Válassz ki egy rövid újságcikket olyan angol nyelvű magazinokból, amik érdekelnek, és gépelj le belőlük akár csak 1-2 bekezdést. Ahogy egyre ügyesebb leszel, több bekezdést is kigépelhetsz. Nekem nagyon bevált.

3. Észrevetted már, hogy egyes termékek használati utasítását nem csak magyarul kapod meg, hanem angolul is elolvashatod? Vagy a boltban pl. a samponok használati utasítása angolul is rajta van a flakonokon? Tedd félre a magyart és próbáld meg, hogy csak az angolra koncentrálsz. Az olvasott szövegértésed nagyban fejleszthető ilyen apró részlettel is.

4. Vezetés közben, vagy amikor tömegközlekedésben vánszorogsz, hallgass angol nyelvű rádiót vagy ha ez nem megoldható, tölts a telefonodra valamilyen angol nyelvű szöveget. Ez lehet hangoskönyv, amit már olvastál magyarul, vagy a BBC Learning English-ről kimentett tananyag, vagy bármi, amit angolul találsz a neten. Csodákat tesz a hallott szövegértéseddel, és még élvezed is!

5. És a végére hagytam az abszolút jolly jokert, a jó öreg dalszöveget. Ha otthon vagy egyedül, tekerd fel a hangerőt és énekeld te is a letöltött dalszöveg segítségével a kedvenc angol nyelvű számodat! Meglátod majd, hogy később a dalokban megtanult kifejezések maguktól fognak az eszedbe jutni és csak úgy kicsusszannak a szádon, gondolkozni sem kell rajtuk. Ez persze nem mindig jó, főleg akkor nem, ha a gengszter rap a kedvenc műfajod :D

További tippeket ITT, ITT és ITT találhatsz!

És neked melyik trükk vált be legjobban? 

Nézz fel a Facebook oldalra is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése