2015. május 7., csütörtök

A vizsgáztató válaszol

Megígértem, betartom a szavam. Felkutattam Nektek egy Origó nyelvvizsgabiztost, aki most megosztja Veletek a középfokú angol szóbeli nyelvvizsgán szerzett több éves tapasztalatát. Érdemes megfogadni a szavait és gyakorolni a vizsgafeladatokat!


Arra kerestem a választ, mik azok a nagy hibák, amit elkövetnek a vizsgázók az Origó középfokú angol szóbeli nyelvvizsgáján - vagyis mire figyeljenek nagyon a szóbelin. A vizsgáztató válaszát az alábbiakban szó szerint közlöm:
A legnagyobb problémát abban látom, hogy a vizsgázók technikailag nem készülnek fel a szóbeli nyelvvizsgára. Ismerik a témákat, tudnak egy csomó nyelvtant, de nem tudják, melyik feladatot hogy kell megoldani.

Az első feladatban két témát érintve folyik társalgás, de ez „társalgás”, válaszolni kell a kérdésekre, ill. reagálni a hallottakra. Fejrázás, bólintás nem minősül válasznak, vagy reakciónak. Csak „beszédre” lehet pontot adni/kapni. Még a „Yes, I do.” se sokat hoz a konyhára. Nem jó, ha állandóan beszéltetni/faggatni kell a vizsgázót. Jobb, ha magától beszél. Például így: „Do you like coffee?” „Yes, I do. I love coffee. I drink 3 or 4 a day. I drink it with sugar and milk.” Igazán nem bonyolult szavak és nyelvtan, viszont jóval több, mint egy „uhum”, vagy egy „yes”.

A képleírás általában monológ feladat. Nincs kérdés, csak mondja el mit lát, ill. főleg, hogy a képpel kapcsolatban mit tud elmondani, mi jut róla eszébe. Nem szabad beleveszni a képen látható dolgok / személyek leírásába. Az nem jó képleírás, hogy „a férfi ilyen-olyan öltönyt visel”, az viszont már jól pontozható, ha valaki azt mondja, „én soha nem vennék föl ilyen csíkos öltönyt kockás inggel és pöttyös nyakkendővel, mert …”

A harmadik feladat párbeszéd, de gyakran nem érti a vizsgázó, hogy ő most épp milyen szerepet játszik a párbeszédben, kit személyesít meg. Nem színészi produkciót kell előadni, viszont érteni kell az élethelyzetet. Ha ő a beteg, akkor gondoljon arra, hogy mit szokott mondani a beteg az orvosnak, hogy szokott ő viselkedni hasonló helyzetben. Ha egy telefonbeszélgetés során kiadó lakást keres, mert a közeli egyetemen fog tanulni, akkor vajon milyen szempontjai kell, hogy legyenek. Nem kell túlspirázni ilyesmivel, hogy legyen a lakásban jacuzzi. Viszont kérdezzen a megközelíthetőségről, a kaucióról, a lakás (főleg a konyha) felszereltségéről, és persze a bérleti díjról, ill. arról, hogy mikortól beköltözhető.

Kíváncsi vagy másra is? Kérdezz bátran az angol középfokú nyelvvizsgával kapcsolatban. A vizsgáztató válaszolni fog Neked. 

A cikk második részét ITT tudod elolvasni.

Nézz fel a Facebook oldalra is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése