2015. március 31., kedd

Ó, mondd, te mit választanál!

Manapság túlságosan sokan választanak rosszul, amikor nyelvvizsgázni szeretnének. Magyarországon ma harmincvalahány akkreditált nyelvvizsga közül lehet választani, mégis a sikeres vizsgák aránya egyre kevesebb. És ne felejtsük el azt sem, hogy hányan nem vehetik át a diplomájukat, mert nincsen meg a középfokú nyelvvizsgájuk. Korántsem biztos, hogy nincs meg a megfelelő nyelvtudásuk, előfordulhat, hogy eddig nem jól választottak nyelvvizsgát. Nézzük meg, mi alapján érdemes letennünk a voksunkat az egyik mellett.


Az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha a barátaid / osztály- vagy csoporttársaid élménybeszámolójára hagyatkozva választod ugyanazt a vizsgát, ami szerintük ugye "tök könnyű" volt. El kell keserítselek, egyik nyelvvizsga sem könnyű. Attól lesz "tök könnyű", ha szisztematikusan felkészülsz rá. Mindegyikünk más valamiben jó, nekik lehet, hogy sokkal bővebb a szókincsük, és ezért ment olyan jól a TELC vagy az Euro nyelvvizsga, te viszont a nyelvtant vágod kívülről és a szótárt is ügyesen forgatod, mégis megbuktál. Csak a saját igényeidhez legjobban illeszkedő nyelvvizsgával fogsz tudni sikert elérni.

Szerencsére már jó nagy a választék, biztosan találsz számodra megfelelőt. De mégis hogyan? Sajnos nincsen állandó recept, hogy neked ezt, a másiknak meg azt, kizárólag EGYETLEN megoldás létezik arra, hogy megtaláld Az Igazit. Igen, sajnos melós feladat ez is, de csak úgy, ahogy az életben sem adnak semmit könnyen, itt is bele kell fektetned nagyon sok energiát. De akkor már egy lépéssel közelebb kerülsz a nyelvvizsga-bizonyítványodhoz. Nem árulok el nagy titkot, ha az egyetlen megoldás arra, hogy megtaláld a neked megfelelő verziót, a próbanyelvvizsgák megoldása.

Először is csekkold a nagyobb nyelvvizsga oldalakat, majd döntsd el, neked melyik a három legszimpatikusabb (ár vagy feladattípusok alapján). Olyanokat válogass be, ahol a weboldalra pakoltak fel próbafeladatokat. Innen kezd izgalmassá válni a dolog, mert ha nekiállsz és becsületesen  kitöltöd őket, reális képet kaphatsz arról, hol is tartasz valójában. Megtudhatod azt is, vajon érdemes-e tovább gyakorolnod bizonyos feladattípusokat, vagy dobd az egész könnyűnek kikiáltott vizsgát a kukába és térj vissza a jó öreg tesztkérdésekhez.

Érdekes amúgy, hogy szerintem az egyik legnagyobb mumusnak kikiáltott angol középfokú nyelvvizsgára lehet a legszisztematikusabban felkészülni. Nem árulnak zsákbamacskát és még szótárt is használhatsz hozzá. Kitalálod, melyikre gondoltam?

Nektek amúgy melyik vizsga vált be?

Nézz fel a Facebook oldalra is!

Ajánlott bejegyzések:
Nyelvvizsga, de hogyan?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése