2015. március 30., hétfő

Nyelvvizsga, de hogyan?


5 tipp a kezdéshez


Egyre többen szeretnének nyelvvizsgát szerezni angolból, azonban egyre kevesebben tudják, hogyan érdemes felkészülniük. Kapkodnak, száraz nyelvtan könyveket olvasnak ahelyett, hogy kész, működő tervet eszelnének ki. Pedig manapság sokkal egyszerűbb felkészülni egy középfokú nyelvvizsgára, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt.

A legfontosabb az, hogy "lélegezz angolt"! Vedd körbe magad az angol nyelvvel. Ne nyelvtankönyvekkel, meg táblázatokkal, hanem az élő nyelvvel. Ehhez adnék most néhány ötletet. 


1) Te is naphosszat a facebookon lógsz? Állítsd át a nyelvet magyarról angolra, és máris izzadság nélkül tanulhatod a jobbnál jobb kifejezéseket.




2) Ráadásul a közösségi oldalon követheted még a kedvenc angol anyanyelvű sztárodat, a kedvenc focicsapatodat, híres női vagy férfi magazinokat, DJ-ket, íródat, AKÁRKIT és AKÁRMIT. A lényeg, hogy ők angolul posztolnak és Téged pedig meg fog enni a kíváncsiság, hogy vajon miről is írhatnak. 

3) Kedvenc sorozatod a Jóbarátok vagy az Így jártam anyátokkal? Kívülről fújod az egészet? Akkor miért ne néznéd inkább angol nyelven? Minden este egy rész, és szépen felfejlődik a hallott szövegértésed és a kiejtésed is alakulni fog.

4) Olvass, olvass, olvass! Ha sokat lógsz a neten, akkor a legkézenfekvőbbek az online híroldalak vagy blogok (sport, zene, divat, sztárok, stb). Ha szereted a könyvet a kezeid között érezni, akkor a könnyített olvasmányok valók Neked. Nehogy azt hidd, hogy unalmasak! Egészen jókat lehet már venni nyelvkönyvekhez képest alacsony áron. 2-3 nap alatt elolvashatóak és hatalmas sikerélményt adnak. A szavak és a mondatszerkezetek pedig csak úgy bevésődnek anélkül, hogy bemagolnád őket.

5) A dalszövegeket (lyrics) hagytam utoljára, mert ez a legkézenfekvőbb gyakorlási lehetőség, ámbár a jelentősége egyre csökken. Pedig a szerkezetek nagyon könnyen bevésődnek, és beszédben egyből előugranak a dalszövegekben ismételt frázisok, nem kell magadban fordítgatni magyarról angolra a mondataidat.

+1) Ha van angol anyanyelvű ismerősöd, ne szégyelld őt "kihasználni". Hidd el, nem azt fogja kritizálni, hogyan beszélsz angolul, hanem le lesz nyűgözve, amiért keményen próbálkozol. Hiszen az is előfordulhat, hogy ő nem is beszél más nyelvet. Nincs miért szégyellősnek lenned, te jó úton haladsz!

1000 apró trükk létezik még arra, hogy az angol nyelv életed szerves részét képezze. Neked mi a titkod? 

Nézz fel a Facebook oldalra is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése